Тестирование

Дисциплина: Мал шаруашылық негіздері

Уважаемые студенты!

Обращаем Ваше внимание на то, что процесс тестирования по дисциплине ограничивается временным интервалом - 20 минут. По истечении указанного времени тестирование завершается автоматически, аналогично нажатию кнопки "Завершить тестирование". Контролировать оставшееся время Вы можете в строке состояния интернет-обозревателя.

Вопрос № 1. Бордақылауға малдарды неше жасында және қандай тiрiдей салмақпен қояды (Қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

10 ай, тiрi салмағы 290-300 кг

12 ай, тiрi салмағы 315-320 кг

13 ай, тiрi салмағы 330-340 кг

14 ай, тiрi салмағы 345-355 кг

15 ай, тiрi салмағы 360-365 кг

Вопрос № 2. Малдың асылтұқымды бағалығы неде?

малдан жоғары сапалы өнiм алуда

ұрпақтарына пайдалы белгiлерiн тұрақты берiп тұруында

шаруашылыққа пайдалы белгiлерге әсер ететiн асылтұқымды малдардың нәсiлдiк потенциалының дәрежесiнде

өзiнiң ұдайы өндiрiстiк қызметiн жақсарта алу қабiлеттiлiгiнде

өнiмдiлiктерi бойынша бiртектi табын құруда малдың ең бағалы асылтұқымды сапаларын тиiмдi пайдалануында

Вопрос № 3. Шағылыстыру жасына жеткен қашарлардың жасы мен тiрiдей салмағы қандай болуы қажет (қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

12-13 ай, 250 кг

13-14 ай, 260-280 кг

14-15 ай, 290-320 кг

15-16 ай, 320-350 кг

17-18 ай, 360-400 кг

Вопрос № 4. Әулиекөл ет тұқымын шығарғанда қандай тұқымдар қатысты?

қазақтың ақ бас х герефорд

қазақтың ақ бас х абердин-ангусс

қазақтың ақ бас х шароле х абердин-ангусс

қазақтың ақ бас х симментал

қазақтың ақ бас х қалмақ

Вопрос № 5. Сүттi малдың дене бiтiмiнiң қажеттi типi?

болбыр

нәзiк

құрғақ тығыз

дөрекi

берiк

Вопрос № 6. Қазақстан Республикасының ет-сүт бағытындағы жоспарлы тұқымдарын атаңыз?

қазақтың ақ бас тұқымы

әулиекөл

герефорд

алатау, симментал

қазақтың ақ бас тұқымы және симментал

Вопрос № 7. Сұрыптауды қолдану қандай мақсаттарға жетудi көздейдi?

аталық және аналық малдардың қажет тұқымқуалаған қажеттi сапаларын бекiтiп беру

шағылыстыру кезiнде малдың бiреуiнiң қажетсiз сапаларын екiншiнiң қажеттi сапаларымен ұрпақта түзету

жеке малдардың (өндiрушiлердi) қажеттi сапаларын пайдалану арқылы табынға жаңа қажеттi сапаларды еңгiзу

жаңа қажеттi сапалар еңгiзу және тұқым қуалаушылыққа бекiту

қажеттi сапаларын бекiту, еңгiзу және қажетсiз сапаларын түзету

Вопрос № 8. Даңқы жайылған британ ет тұқымдары қандай?

мандолон, қалмақ

абердин-ангусс, герефорд, шортгорн, галловей

шароле, қазақтың ақ бас тұқымы

әулиекөл, лимузин

киан, шортгорн

Вопрос № 9. Голштин тұқымының әйгiлiлiгi неде?

жоғары сүт өнiмдiлiгiмен

дене құрылысының жақсы бiтуiмен

желiндерiнiң функционалдық құрылымының жақсы болуымен

жақсартушы тұқым ретiнде көп пайдаланылуымен

аталғандардың барлығымен

Вопрос № 10. Құрылымды – механикалық қасиетке жатпайды:

төзімді

тығыздық

микроқаттылық

дән қаттылығы

1000 дәннің массасы

Вопрос № 11. Ет өнiмдiлiгiне әсер ететiн негiзгi факторлар?

күтiп-бағу

жас шамасы, тез өсiп-жетiлгiштiгi, тұқымы, азықтандыру түрлерi және деңгейi

азықтандыру

малдың тұқымы

дене бiтiмiнiң түрi

Вопрос № 12. Ет бағытындағы малдардың өнiмдiлiк қасиеттерiн бағалаудың маңызды экономикалық көрсеткiштерiн ата:

өсу жылдамдығы, тiрiдей салмағы

азықтың өнiммен қайтарымдылығы, үдемелi технология жағдайында бордақылауға бейiмдiлiгi

ұша салмағы мен оның морфологиялық және химиялық құрамы

сиырлардың сүттiлiгi мен ұдайы өндiрiске қабiлеттiлiгi

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 13. Қырдың қызыл тұқымының аудандастырылған жерлерi?

Батыс Қазақстан

Шығыс Қазақстан

Орталық Казақстан

Оңтүстiк Казақстан

Солтүстiк, Батыс, Орталық Казақстан

Вопрос № 14. Сүт бағытындағы сиырларды iрiктегенде қандай көрсеткiштер ескерiледi?

сүт сауымы, тiрi салмағы

сүт құрамындағы белок пен майдың мөлшерi

лактациялық қисық және сүттегi белок

тiрi салмағы мен сүт құрымындағы майлылық мөлшерi

сүт сауымы, сүттiң майы және белок мөлшерi және лактациялық қисық сызық

Вопрос № 15. Асылтұқымдық орталықтың мiндетi неде, анықтамасын берiңдер:

асылтұқымды өндiрушiлердi өсiрумен, жақсартушы деп таңылған өндiрушiлердiң ұрықтарын жинаумен, сақтаумен және өткiзумен шұғылданатын заңды аттестациядан өткен мекеме

жоғары өнiмдi малдарды өсiрумен шұғылданатын заңды аттестациядан өткен мекеме

малдарды қолдан ұрықтандыру әдiсiн таратумен шұғылданатын кәсiпорын

асылтұқымды малдарды өсiрумен шұғылданатын кәсiпорын

мақсаты малдардан жоғары сапалы өнiм алу болып табылатын кәсiпорын

Вопрос № 16. Сүттi малдардың ерекше көрнектi дене бiтiмi қандай?

кеудесi кең, әукесi жақсы дамыған

аяқтары биiк

тұлғасы ұзын, дене бiтiмi мықты

тұлғасының ортаңғы бөлiмi жақсы дамыған, құрсақ жақ бөлiмi көлемдi, бездi желiнi жақсы дамыған, кеудесi терең

жамбасының биiк қойылуы, аяқтары кең орналасқан

Вопрос № 17. Даңқы жайылған француз ет тұқымдары қандай?

шароле, лимузин, ақ аквитан, мен-анжу

герефорд, галловей

қалмақ, қазақтың ақ бас тұқымы

шортгорн, көгiлдiр бельгия тұқымы

мандолон, әулиекөл

Вопрос № 18. Симментал тұқымының аудандастырылған жерлерi?

Оңтүстiк Қазақстан

Солтүстiк Қазақстан

Қазақстанның солтүстiк-шығыс және батыс бөлiгi

Батыс Қазақстан

Шығыс Қазақстан

Вопрос № 19. Тауарлық шаруашылықтар үшiн ет өнiмдiлiгiн жоғарлатудың резервi болып не саналады?

2 немесе 3 тұқымдық шағылыстыру кезiнде (өндiрiстiк) гетерозистiң тиiмдiлiгiн пайдалану

туыстық шағылыстыруды пайдалану

таза қанды мал өсiрудi пайдалану

қан құюды пайдалану

Гибридизация әдісін пайдалану

Вопрос № 20. Қолдан шағылыстыру деген ұғым ненi бiлдiредi?

малдарды жалпы табында шағылыстыру

малдарды жасанды ұрықтандыру әдiсiн қолдана отырып шағылыстыру

жеке iрiктелiп алынған малдарды маманның бақылауымен шағылыстыру

малдардан төл алуға арналған арнайы әдiс

жеке iрiктелiп алынған малдарды маманның бақылауынсыз шағылыстыру

Вопрос № 21. Малдың ең жоғары күйлiлiгi дегенiмiз не?

бұлшық еттерi орташа дамыған, тұлғаның пiшiндерi шығынқы

тұлғаның пiшiнi дөңгелек, қылқанды өсiндiлер шығып тұрмайды, құйрықтың түп негiзiнде, шонданай сүйектерiнде, мықындарда май қыртыстары жиналған, қуыс бұрғысыжақсы дамыған, жақсы орындалған

бұлшық еттерi нашар дамыған

тұлғаның пiшiндерi шығынқы

мықындары шығып тұрады, омыртқалардың өсiндiлерi бөлiнiп шығып тұрады

Вопрос № 22. Тұқымның стандарты дегенiмiз не?

малдарды инструкцияға сәйкес бағалау кезiнде көрсетiлетiн, тұқымға қойылатын шағын талаптар

бiр тұқым малдарының өнiмдiлiк сапасын сипаттайтын параметрлер

қандай да бiр тұқымның сыртқы пiшiнiнiң қөрсеткiштерi жайындағы мәлiметтер

тұқымның өнiмдiлiк сапаларынын көрсеткiштерi

әр түрлi тұқым малдарының өсу және даму заңдылықтары туралы мәлiметтер

Вопрос № 23. Малды бонитировкалау дегенiмiз не?

малдарды өлшеу

малдардың дене өлшемдерiн алу

физиологиялық көрсеткiштерi

малдың тұқымдық және өнiмдiлiк сапасын (жинақтық) кешендi бағалау

малдың сыртқы пiшiнi

Вопрос № 24. Асылтұқымды зауыттардың басты мақсаты қандай?

жоғары өнiмдi зауыттық табын, тұқымқуалаушылығы тұрақты аталық iз бен аналық ұя сиырларын құру, өзiне және басқа асылтұқымдық зауыттырға арнап жас төлдердi өсiру

малдардың асылтұқымдық қасиеттерiн көтеру

малдардың өнiмдiлiгiн көтеру

жеке, тұқымдық қасиеттерiн жақсарту

сиырдың сүтiнiң майлылығын көтеру

Вопрос № 25. Асылтұқымды малдардың қандай этаптық бағалауын шаруашылықта жүргiзедi?

туған уақытта шығу тегiн алдын-ала бағалау

ересек жасындағы экстерьерi, конституциясы және өнiмдiлiгi бойынша

олардаң алынған ұрпақты бағалау арқылы

шығу тегi, экстерьерi, конституциясы, өнiмдiлiк және ұрпақ сапасы бойынша бағалау

өнiмдiлiгi мен тiрi салмағы бойынша бағалау

Вопрос № 26. Үдемелi сүт өндiрiсiне қандай әсерлер ықпалын тигiзедi?

азықтар

селекция

технология

азықтар және технология

технология және селекция

Вопрос № 27. Сүттi iрi қара мал шаруашылығындағы шағылыстыру қорытындысына әсерiн тигiзетiн ең негiзгi фактор қандай?

азықтандыру

күтiп-бағу

мал өсiру әдiстерi

шағылыстыруға қатысатын әр түрлi тұқым малдарының сапалық ерекшелiктерi (сүт сауымы және майлылығы бойынша айырмашылығы)

жасы

Вопрос № 28. Сүттi үдемелi өндiру кезiнде сиырларға қандай талаптар қойылады?

сүт өнiмдiлiгi және тiрi салмағы тұқымдық стандарттан төмен емес

дене бiтiмi мен аяқ қойыстары және тұяқ мүйiздерi мықты

желiнi мен емшектерi жақсы дамыған

сауу ұзақтығы 7-минуттан артық емес және қалған сүтi сарқып қолмен сауусыз 90%-ке дейiн толық сауылатын, ұдайы өндiрiске бейiмдiлiгi жақсы

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 29. Бағытталған iрiктеу дегенiмiз не?

ұрпақтың қажеттi бағыттағы белгiсiн маңыздылығы орташа көрсеткiштi өзгерту жолымен популяцияны жоспарлы жақсарту

өмiрге төзiмдiлiгiн жоғарлату

дене көлемiнiң артуы

тұрақтылықты жақсарту

жұқпалы ауруларға тұрақтылығын жоғарлату

Вопрос № 30. Бордақылаудағы пiштiрiлмеген өгiзшелердiң тәулiктiк өсiмi қандай болуы керек (450 кг-ға жету үшiн, бордақылау ұзақтығы 150 күн)?

600-700 г

700-800 г

800-900 г

900-1000 г

1000 г-нан артық