Тестирование

Дисциплина: Мал шаруашылық негіздері

Уважаемые студенты!

Обращаем Ваше внимание на то, что процесс тестирования по дисциплине ограничивается временным интервалом - 20 минут. По истечении указанного времени тестирование завершается автоматически, аналогично нажатию кнопки "Завершить тестирование". Контролировать оставшееся время Вы можете в строке состояния интернет-обозревателя.

Вопрос № 1. Қазақстанның жоспарлы тұқымдары қандай?

симментал, алатау

қырдың қызыл сиыры, қара-ала, латвияның қоңыр сиыры, әулиеата, симментал, қазақтың ақ бас тұқымы, әулиекөл тұқымы

қазақтың ақ бас тұқымы, әулиекөл

санта-гертруда, галловей

қалмақ, герефорд

Вопрос № 2. Гетерозистiң ерекшелiктерi қандай?

төлдiлiктi жоғарлату

өсуiнiң үдемелiлiгi

азықтың жақсы қайтарымдылығы

азықты жақсы сiңiру

жоғарыдағылардың барлығы

Вопрос № 3. Бұзауламаған қашарларды лактацияға дайындаған кезде қандай шаралар қарастырылад

сауу машиналарына үйрету

дәндi азықтар мен жеке азықтандыру

емшегiне массаж жасау

моционға шығару

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 4. Көк конвейер дегенiмiз не?

малды қолда ұстаған уақытта, көктем, жаз және күз кезендерiнде көк және шырынды азықтардың өндiрiсiн үздiксiз қамтамасыз ететiн далалық азық өндiру жүйесi

көктемде көк азықтарды өндiру

күзде шырынды азықтарды өндiру

жазда малдарды көк шөппен қамтамасыз ету

лактацияның барлық кезеңiнде малдарды тамыртүйнектi азықтармен қамтамасыз ету

Вопрос № 5. Ұн ұсақтау зауытының әніміне жатпайды:

жармалық

манная жармасы

жоғары сорт ұны

бірінші сорт ұны

қарақұмық ұны

Вопрос № 6. Алатау тұқымының аудандастырылған жерлерi?

Оңтүстiк Қазақстан

Шығыс Қазақстан

далалық аудандар

таулы аудандар

Батыс Қазақстан

Вопрос № 7. Сүттi малдардың ерекше көрнектi дене бiтiмi қандай?

кеудесi кең, әукесi жақсы дамыған

аяқтары биiк

тұлғасы ұзын, дене бiтiмi мықты

тұлғасының ортаңғы бөлiмi жақсы дамыған, құрсақ жақ бөлiмi көлемдi, бездi желiнi жақсы дамыған, кеудесi терең

жамбасының биiк қойылуы, аяқтары кең орналасқан

Вопрос № 8. Сүт сауымын және сүт майлылығы мөлшерiн көтерудiң негiздерi не болып саналады?

баланс жасап азықтандыру

жүйелi моцион

сиырларды дұрыс сауу

күтiп-бағудың үйлесiмдi жағдайлары

жоғарыда түгендеп шыққандардың барлығы

Вопрос № 9. Қоректiлiгi мен технологиялық бағалығы жоғары еттi неше жастағы малдардан алуға болады?

10-12 ай

12-18 ай

18-20 ай

20-24 ай

24-36 ай

Вопрос № 10. Қарамалдың еттi типiн құру кезiнде селекциялық процестiң бағыты қандай болуы қажет?

ұдайы өндiрiстiк қабiлетiнiң жоғары болуы, төлдеуi жеңiл болуы

аналық тұқымның жергiлiктi жағдайларға бейiмдiлiгi

тiрi салмағының жоғары болуы, өсiмiнiң үдемелi болуы

сүттiлiгiнiң жоғары болуы мен iрiлiгi

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 11. Еттi iрi қара мал шаруашылығында бұзаулар қандай әдiспен өсiрiледi?

қолмен сүтпен суару

емiзу әдiсi

топтық ауыстырылып емiзiлетiн

топ-ауыстырулық емiзiлетiн

құрастырылған әдiс

Вопрос № 12. Асылтұқымды зауыттардың басты мақсаты қандай?

жоғары өнiмдi зауыттық табын, тұқымқуалаушылығы тұрақты аталық iз бен аналық ұя сиырларын құру, өзiне және басқа асылтұқымдық зауыттырға арнап жас төлдердi өсiру

малдардың асылтұқымдық қасиеттерiн көтеру

малдардың өнiмдiлiгiн көтеру

жеке, тұқымдық қасиеттерiн жақсарту

сиырдың сүтiнiң майлылығын көтеру

Вопрос № 13. Ет бағытындағы iрi қара мал шаруашылығында өнiмдiлiкпен асылтұқымдық қасиеттердiң көтерiлмей бiр қалыпта тұруының себебiн ата:

пайдаланылған бұқалардың барлығы бiрдей жоғары қанды емес

ұрпақ сапасы бойынша тексерiлген бұқалардың етi

зауыттық линияларға аз көңiл аударылады

өсiрудiң үдемелiгi мен азықтың қайтарымдылығына көп көңiл бөлiнбеу

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 14. Асылтұқымды зауыттың анықтамасы және қызметтерi қандай?

бағалы тұқымдардың төлiн өсiрумен шұғылданатын кәсiпорын

малдардың ұдайы өндiрiс әрекеттерiң жақсартумен айналысатын кәсiпорын

жоғары бағалы малдарды өсiру, жетiлдiру және өткiзу жұмыстарымен шұғылданатын, мемлекеттiк ұйымның аттестациясынан өткен субъект

жаңа тұқымдарды таратумен шұғылданатын кәсiпорын

жоғары бағалы мал шаруашылық өнiмдерiн алуымен шұғылданатын мемлекеттiк ұйымның аттестациясынан өткен субъект

Вопрос № 15. Бордақылаудағы жас төлдердi күтiп-бағудың қандай жүйесi ет өнiмдiлiгiнiң сапасы мен санына жақсы әсер етедi?

қалың төсенiште байламай күтiп-бағу

бокстарда байламай күтiп-бағу

тегiс едендерде байламай күтiп-бағу

байлап күтiп-бағу

аталған пунктер (A,B,C)

Вопрос № 16. Бұзаулау кезенiне дейiн неше күн бұрын рационнан шырынды және құнарландырылған азықтарды шығарып тастайды?

бұзаулауына 10 күн қалғанда

бұзаулауына бiр ай қалғанда

бұзалауына 3-4 күн қалғанда

бұзалауына 20 күн қалғанда

бұзалауына 15 күн қалғанда

Вопрос № 17. Ет бағытындағы iрi қара мал шаруашылығында өнiмдiлiкпен асылтұқымдық қасиеттердiң көтерiлмей бiр қалыпта тұруының себебiн ата:

пайдаланылған бұқалардың барлығы бiрдей жоғары қанды емес

ұрпақ сапасы бойынша тексерiлген бұқалардың етi

зауыттық линияларға аз көңiл аударылады

өсiрудiң үдемелiгi мен азықтың қайтарымдылығына көп көңiл бөлiнбеу

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 18. Еттi iрi қарамал шаруашылығында сиыр-бұзау жүйесi қалай жүзеге асады?

бұзауларды 12 айлық жасына дейiн енелерiнiң жанында өсiрiп, олардан 700 г-ға дейiн орташа тәулiктiк өсiм алу

еметiн кезеңiнде 900-1000 г деңгейiнде орташа тәлiктiк өсiм алу және үдемелi бордақылау

еметiн кезеңiнде 500-550 г деңгейiнде орташа тәулiктiк өсiм және өсiп-жетiлу кезеңiнде жоғары өнiм алу

еметiн кезеңiнде қалыпты өсiм, бордақылау кезеңiнде жоғары өсiм алу

бүкiл өсу және даму кезеңiнде қалыпты өсiмi

Вопрос № 19. Идiре сауу дегенiмiз не?

сиырларды мөлшерге сай азықтандыру

үдемелi дүркiндi сауу

көп реттiк азықтандыру

сүттi көбейтейтiң азықтарды аванс бойынша беру көмегiмен сүт өнiмдiлiгiнiн ең жоғары табысына жету

құрама жем беруге көшiру

Вопрос № 20. Сүттi iрi қара мал шаруашылығында iрiктеудiң негiзгi көрсеткiштерi қандай?

тұқымдылығы және қандылығы бойынша

тiрi салмағы, сыртқы пiшiнi, дене бiтiмi, сүт және ет өнiмдiлiгi, сүт беру қасиеттерi

азықтандыру жылдамдығы бойынша

малдың тұқымдылығы бойынша

дене бiтiмiн өлшеу бойынша

Вопрос № 21. Тұқымның стандарты дегенiмiз не?

малдарды инструкцияға сәйкес бағалау кезiнде көрсетiлетiн, тұқымға қойылатын шағын талаптар

бiр тұқым малдарының өнiмдiлiк сапасын сипаттайтын параметрлер

қандай да бiр тұқымның сыртқы пiшiнiнiң қөрсеткiштерi жайындағы мәлiметтер

тұқымның өнiмдiлiк сапаларынын көрсеткiштерi

әр түрлi тұқым малдарының өсу және даму заңдылықтары туралы мәлiметтер

Вопрос № 22. Ет бағытындағы малдардың өнiмдiлiк қасиеттерiн бағалаудың маңызды экономикалық көрсеткiштерiн ата:

өсу жылдамдығы, тiрiдей салмағы

азықтың өнiммен қайтарымдылығы, үдемелi технология жағдайында бордақылауға бейiмдiлiгi

ұша салмағы мен оның морфологиялық және химиялық құрамы

сиырлардың сүттiлiгi мен ұдайы өндiрiске қабiлеттiлiгi

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 23. Толық рационға сиырларды неше күннен кейiн көшiредi?

2 күннен кейiн

3 күннен кейiн

5 күннен кейiн

12-15 күннен кейiн

бiр айдан кейiн

Вопрос № 24. Бұзаулау кезенiне дейiн неше күн бұрын рационнан шырынды және құнарландырылған азықтарды шығарып тастайды?

бұзаулауына 10 күн қалғанда

бұзаулауына бiр ай қалғанда

бұзалауына 3-4 күн қалғанда

бұзалауына 20 күн қалғанда

бұзалауына 15 күн қалғанда

Вопрос № 25. Бiр тұқымның негiзгi қасиеттерi мен белгiлерiн сақтай отырып, тек қана бiр белгiсiн түзету немесе күшейту үшiн шағылыстырудың қандай түрi қолданылады?

сiңiре

ауыспалы

өндiрiстiк

кiрiспе немесе қан жаңарту

ұдайы өндiрiстiк

Вопрос № 26. Малдар туралы қандай мәлiмет сәйкестiк сертификатын берудi бекiтедi?

бұл құжат асылтұқымды малдардың шығу тегiн, өнiмдiлiгiн және басқа да сапаларын бекiтедi

жеке қарастырылатын малдардың физиологиялық жағдайын бекiтедi

малдардың ұдайы өндiрiстiк функциясын куәландырады

бұл құжатта малдың қандай тұқымға жататындығы жөнiндегi мәлiметтердi бекiтедi

белгiлi бiр өнiм алу үшiн малдарды пайдалану мерзiмi туралы мәлiметтердi бекiтедi

Вопрос № 27. Жаздың кенет континенттi, ыстық ауа -райы мен қыстың төмен температураларына ең бейiмдi және ең төзiмдi ет тұқымы қандай?

қазақтың ақ бас тұқымы

шортгорн

қалмақ

әулиекөл

симментал

Вопрос № 28. Асылтұқымды малдардың қандай этаптық бағалауын шаруашылықта жүргiзедi?

туған уақытта шығу тегiн алдын-ала бағалау

ересек жасындағы экстерьерi, конституциясы және өнiмдiлiгi бойынша

олардаң алынған ұрпақты бағалау арқылы

шығу тегi, экстерьерi, конституциясы, өнiмдiлiк және ұрпақ сапасы бойынша бағалау

өнiмдiлiгi мен тiрi салмағы бойынша бағалау

Вопрос № 29. Бордақылаудағы пiштiрiлген өгiзшелердiң тәулiктiк өсiмi қандай болуы керек (430 кг -ға жету үшiн, бордақылау ұзақтығы 180 күн)?

600-700 г

700-800 г

800-900 г

900-1000 г

1000 г-нан артық

Вопрос № 30. Шағылыстыру жасына жеткен қашарлардың жасы мен тiрiдей салмағы қандай болуы қажет (қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

12-13 ай, 250 кг

13-14 ай, 260-280 кг

14-15 ай, 290-320 кг

15-16 ай, 320-350 кг

17-18 ай, 360-400 кг