Тестирование

Дисциплина: Мал шаруашылық негіздері

Уважаемые студенты!

Обращаем Ваше внимание на то, что процесс тестирования по дисциплине ограничивается временным интервалом - 20 минут. По истечении указанного времени тестирование завершается автоматически, аналогично нажатию кнопки "Завершить тестирование". Контролировать оставшееся время Вы можете в строке состояния интернет-обозревателя.

Вопрос № 1. Iрi қара малдың асылтұқымдық және өнiмдiлiк сапаларын жақсартудың негiзгi әдiстерi қандай?

дене құрылысының индекстерiн есептеу

будандастыру

сұрыптау және жұптау

таза қанды мал өсiру

азықтандыру және күтiп-бағу

Вопрос № 2. Ет өнiмдiлiгiне әсер ететiн негiзгi факторлар?

күтiп-бағу

жас шамасы, тез өсiп-жетiлгiштiгi, тұқымы, азықтандыру түрлерi және деңгейi

азықтандыру

малдың тұқымы

дене бiтiмiнiң түрi

Вопрос № 3. Жаздың кенет континенттi, ыстық ауа -райы мен қыстың төмен температураларына ең бейiмдi және ең төзiмдi ет тұқымы қандай?

қазақтың ақ бас тұқымы

шортгорн

қалмақ

әулиекөл

симментал

Вопрос № 4. Сүттi тұқымдардың тұқым iшiлiк типтерi қандай?

сүттi

сүттi-еттi

еттi-сүттi

еттi

сүттi-еттi, сүттi, еттi-сүттi

Вопрос № 5. . Егер қауызды жармадан бөлу жүргізілсе, үрдісті атайды:

байыту

тегістеу

жырту

ұсақтау

ұсақталған

Вопрос № 6. Сүт өндiрудiң ағынды-цехтық жүйесiнiң ең басты ерекшелiктерi қандай?

арнайы цехтар қызмет етедi

зоотехникалық-диспетчерлiк қызмет құрылады

ұтымды азықтандыру, малдардың физиологиялық күйiн есепке ала отырып күтiп-бағу

бағытталған селекция қызметi

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 7. Кiрiспе шағылыстыру кезiнде негiзгi моменттер болып не саналады?

жақсартушы тұқымды таңдау

1 ұрпақтың будандарын алу

аналық iздiң өндiрушi бұқаларымен будандарды жасына қарап шағылыстыру

келесi ұрпақтарда жаңадан пайда болған қасиеттердi бекiту

аталған барлық пункттердi сақтау қажет

Вопрос № 8. Голштин тұқымының әйгiлiлiгi неде?

жоғары сүт өнiмдiлiгiмен

дене құрылысының жақсы бiтуiмен

желiндерiнiң функционалдық құрылымының жақсы болуымен

жақсартушы тұқым ретiнде көп пайдаланылуымен

аталғандардың барлығымен

Вопрос № 9. Малдың ең жоғары күйлiлiгi дегенiмiз не?

бұлшық еттерi орташа дамыған, тұлғаның пiшiндерi шығынқы

тұлғаның пiшiнi дөңгелек, қылқанды өсiндiлер шығып тұрмайды, құйрықтың түп негiзiнде, шонданай сүйектерiнде, мықындарда май қыртыстары жиналған, қуыс бұрғысыжақсы дамыған, жақсы орындалған

бұлшық еттерi нашар дамыған

тұлғаның пiшiндерi шығынқы

мықындары шығып тұрады, омыртқалардың өсiндiлерi бөлiнiп шығып тұрады

Вопрос № 10. Даңқы жайылған француз ет тұқымдары қандай?

шароле, лимузин, ақ аквитан, мен-анжу

герефорд, галловей

қалмақ, қазақтың ақ бас тұқымы

шортгорн, көгiлдiр бельгия тұқымы

мандолон, әулиекөл

Вопрос № 11. Нәсiлдiк бағалы импорттық малды пайдаланғаннан қандай жағдайларда жоғары сауымды қамтамасыз етуге болады?

өсiру

күту

азықтандыру

күту және өсiру

өсiру, күту және азықтандыру

Вопрос № 12. Ет бағытындағы малдардың өнiмдiлiк қасиеттерiн бағалаудың маңызды экономикалық көрсеткiштерiн ата:

өсу жылдамдығы, тiрiдей салмағы

азықтың өнiммен қайтарымдылығы, үдемелi технология жағдайында бордақылауға бейiмдiлiгi

ұша салмағы мен оның морфологиялық және химиялық құрамы

сиырлардың сүттiлiгi мен ұдайы өндiрiске қабiлеттiлiгi

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 13. Бiр тұқымның негiзгi қасиеттерi мен белгiлерiн сақтай отырып, тек қана бiр белгiсiн түзету немесе күшейту үшiн шағылыстырудың қандай түрi қолданылады?

сiңiре

ауыспалы

өндiрiстiк

кiрiспе немесе қан жаңарту

ұдайы өндiрiстiк

Вопрос № 14. Бордақылауға малдарды неше жасында және қандай тiрiдей салмақпен қояды (Қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

10 ай, тiрi салмағы 290-300 кг

12 ай, тiрi салмағы 315-320 кг

13 ай, тiрi салмағы 330-340 кг

14 ай, тiрi салмағы 345-355 кг

15 ай, тiрi салмағы 360-365 кг

Вопрос № 15. Асылтұқымды зауыттардың басты мақсаты қандай?

жоғары өнiмдi зауыттық табын, тұқымқуалаушылығы тұрақты аталық iз бен аналық ұя сиырларын құру, өзiне және басқа асылтұқымдық зауыттырға арнап жас төлдердi өсiру

малдардың асылтұқымдық қасиеттерiн көтеру

малдардың өнiмдiлiгiн көтеру

жеке, тұқымдық қасиеттерiн жақсарту

сиырдың сүтiнiң майлылығын көтеру

Вопрос № 16. Малдарды ұдайы өндiруде қызмет ететiн жеке және заңды тұлғалар немен шұғылданады?

малдардың ұдайы өндiрiстiк функциясын тiркеудi жүзеге асырады

малдардың өнiмдiлiгiн арттыру жұмыстарын жүргiзедi

малдардың ұдайы өндiруде қызмет етедi

малдарды белгiлерiнiң жиынтығы бойынша бағалау жұмысын жүзеге асырады

жас малдарды өсiруде жаңа технологиялар еңгiзумен шұғылданады

Вопрос № 17. Iрi қара малды күтiп-бағу тәсiлдерi?

қолда және жайылымда бағу

топтастырып қалың төсенiш төсеп ұстау

жыл бойы қолда ұстау

байлаулы және байлаусыз

бокста еркiн ұстау

Вопрос № 18. Қоректiлiгi мен технологиялық бағалығы жоғары еттi неше жастағы малдардан алуға болады?

10-12 ай

12-18 ай

18-20 ай

20-24 ай

24-36 ай

Вопрос № 19. Қарамалдың еттi типiн құру кезiнде селекциялық процестiң бағыты қандай болуы қажет?

ұдайы өндiрiстiк қабiлетiнiң жоғары болуы, төлдеуi жеңiл болуы

аналық тұқымның жергiлiктi жағдайларға бейiмдiлiгi

тiрi салмағының жоғары болуы, өсiмiнiң үдемелi болуы

сүттiлiгiнiң жоғары болуы мен iрiлiгi

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 20. Гетерогендi сұрыптау қандай мақсаттарға жетуге тырысады?

тұқымқуалаушылығын әлсiрету

өмiрге төзiмдiлiгiн жоғарлату

жаңа сапаларының пайда болуы

дене бiтiмiнiң нәзiктiлiгiнiң пайда болуы

өмiрге төзiмдiлiгiн жоғарлату, тұқымқуалаушылығын әлсiрету, жаңа сапаларының пайда болуы

Вопрос № 21. Малдардың шежiресi дегенiмiз не?

ата-енесi мен бiрнеше ұрпақтарының мәлiметтерi көрсетiлген асылтұқымды малдардың шығу тегi

малдың дене бiтiмiнiң және оның дене құрылысының типiн сипаттау

малдардың өнiмдiлiк бағыты туралы мәлiмет

малдың өсiп-дамуы және түсi туралы мәлiмет

малдардың өнiмдiлiгiнiң сапалы көрсеткiштерi және оның ұдайы өндiрiстiк қабiлеттiлiгi туралы мәлiмет

Вопрос № 22. Сүт бағытындағы iрi қарамал шаруашылығындағы тұқым iшiлiк селекция әдiсi неге негiзделген?

белгiлердiң өзгергiштiк заңдылығына

белгiлердiң тұқымқуалаушылық заңдылығына

сүт сауымы мен сүттiң майлылығы арасындағы өзара байланысына

сүт сауымы, тiрiдей салмағы және сырт пiшiнi арасындағы өзара байланысына

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 23. Шағылыстыру жасына жеткен қашарлардың жасы мен тiрiдей салмағы қандай болуы қажет (қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

12-13 ай, 250 кг

13-14 ай, 260-280 кг

14-15 ай, 290-320 кг

15-16 ай, 320-350 кг

17-18 ай, 360-400 кг

Вопрос № 24. Ет бағытындағы малдардың өнiмдiлiк қасиеттерiн бағалаудың маңызды экономикалық көрсеткiштерiн ата:

өсу жылдамдығы, тiрiдей салмағы

азықтың өнiммен қайтарымдылығы, үдемелi технология жағдайында бордақылауға бейiмдiлiгi

ұша салмағы мен оның морфологиялық және химиялық құрамы

сиырлардың сүттiлiгi мен ұдайы өндiрiске қабiлеттiлiгi

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 25. Буаз қашарларды серуендету, күтiп-бағу және азықтандыру қалай жүзеге асады?

сақа сиырларды азықтандыру, күтiп-бағу және серуендету сияқты

моцион мiндеттi түрде емес

күтiм қажет емес

күтiм және серуендету сақа сиырларда сияқты, ал азықтандырғанда бойдақ малдың азығына қосымша 1,5 -2,0 азық өлшемiн қосады

күту және серуендету жеткiлiктi болып табылады

Вопрос № 26. Орташа сүт сауымы 4000 кг сүттi сиырға азық өлшемiмен қанша мал азығы қажет?

2 мың азық өлшемi

3 мың азық өлшемi

4 мың азық өлшемi

5 мың азық өлшемi

6 мың азық өлшемi

Вопрос № 27. Iрi қарамал шаруашылығындағы асылдандыру жұмысы деген ұғымды қалай түсiнесiндер?

шаруашылыққа пайдалы белгiлердi жақсарту

малдардың асылтұқымдық сапаларын жақсарту

малдың өнiмдiлiгiн жоғарлату

өнiмнiң сапасын жақсарту

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 28. Қандай шаруашылық асылтұқымды шаруашылық деп аталады?

жоғары өнiмдi малдар өсiретiн шаруашылық

асылтұқымды мал өсiрумен және оны өткiзумен айналысатын, мемлекеттiк органдармен аттестациядан өтiп, шаруашылық саласында жұмыс атқарып жүрген субъект

жылдан жылға бағалы малдардың санын көбейтiп жүрген, мемлекеттiк аттестациядан өткен шаруашылық

тұқымаралық будандыстыру жолымен жаңа мал тұқымдарын шығаруға мамандандырылған шаруашылық

белгiлерiнiң жиынтығы бойынша ұқсас бағалы малдарды ұдайы өндiру жұмысымен айналысып жүрген кәсiпорын

Вопрос № 29. Сүттi малдардың ерекше көрнектi дене бiтiмi қандай?

кеудесi кең, әукесi жақсы дамыған

аяқтары биiк

тұлғасы ұзын, дене бiтiмi мықты

тұлғасының ортаңғы бөлiмi жақсы дамыған, құрсақ жақ бөлiмi көлемдi, бездi желiнi жақсы дамыған, кеудесi терең

жамбасының биiк қойылуы, аяқтары кең орналасқан

Вопрос № 30. Тұқымаралық шағылыстырудың негiзгi мақсаты қандай?

жоғары өсiмдi малдар алу

сүттiлiгiн жоғарлату

тiрi салмағын арттыру

гетерозис әсерiн алу, кемшiлiктерiн жою, генофондқа жаңа генетикалық өзгергiштiктi енгiзу

сойыс шығымын арттыру