Тестирование

Дисциплина: Мал шаруашылық негіздері

Уважаемые студенты!

Обращаем Ваше внимание на то, что процесс тестирования по дисциплине ограничивается временным интервалом - 20 минут. По истечении указанного времени тестирование завершается автоматически, аналогично нажатию кнопки "Завершить тестирование". Контролировать оставшееся время Вы можете в строке состояния интернет-обозревателя.

Вопрос № 1. Бордақылауға малдарды неше жасында және қандай тiрiдей салмақпен қояды (Қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

10 ай, тiрi салмағы 290-300 кг

12 ай, тiрi салмағы 315-320 кг

13 ай, тiрi салмағы 330-340 кг

14 ай, тiрi салмағы 345-355 кг

15 ай, тiрi салмағы 360-365 кг

Вопрос № 2. Асылтұқымды зауыттардың басты мақсаты қандай?

жоғары өнiмдi зауыттық табын, тұқымқуалаушылығы тұрақты аталық iз бен аналық ұя сиырларын құру, өзiне және басқа асылтұқымдық зауыттырға арнап жас төлдердi өсiру

малдардың асылтұқымдық қасиеттерiн көтеру

малдардың өнiмдiлiгiн көтеру

жеке, тұқымдық қасиеттерiн жақсарту

сиырдың сүтiнiң майлылығын көтеру

Вопрос № 3. Қарамалдың еттi типiн құру кезiнде селекциялық процестiң бағыты қандай болуы қажет?

ұдайы өндiрiстiк қабiлетiнiң жоғары болуы, төлдеуi жеңiл болуы

аналық тұқымның жергiлiктi жағдайларға бейiмдiлiгi

тiрi салмағының жоғары болуы, өсiмiнiң үдемелi болуы

сүттiлiгiнiң жоғары болуы мен iрiлiгi

жоғарыдағы көрсеткiштердiң барлығы

Вопрос № 4. Даңқы жайылған француз ет тұқымдары қандай?

шароле, лимузин, ақ аквитан, мен-анжу

герефорд, галловей

қалмақ, қазақтың ақ бас тұқымы

шортгорн, көгiлдiр бельгия тұқымы

мандолон, әулиекөл

Вопрос № 5. Iрi қараның әулиекөл ет тұқымы қашан және қайда шығарылған?

1980 жылы Оңтүстiк Қазақстанда

1985 жылы Ақмола облысында

1990 жылы Семей облысында

1992 жылы Әулиекөл ауданының "Москалев" асылтұқымдық зауытында

1995 жылы Қарағанды облысында

Вопрос № 6. . Сүт бағытындағы iрi қарамал шаруашылығында ремонттық қашарларды өсiрудiң барынша тиiмдi жүйелерi қандай?

жазғы кезеңде-жоғары, қысқы кезеңде-қалыпты түрде өсiру

жыныстық жасқа жеткенше -қалыпты, ал жасы өскен сайын-жоғары түрде өсiру

9-10 айлық жасқа жеткенше үдемелi түрде өсiру, ал артынан бiртiндеп төмендету

сүттiлiк кезеңiнде-қалыпты, артынан-жоғары түрде өсiру

туғаннан бастап қашырғанға дейiн үдемелi түрде өсiру

Вопрос № 7. Бұзаулау кезенiне дейiн неше күн бұрын рационнан шырынды және құнарландырылған азықтарды шығарып тастайды?

бұзаулауына 10 күн қалғанда

бұзаулауына бiр ай қалғанда

бұзалауына 3-4 күн қалғанда

бұзалауына 20 күн қалғанда

бұзалауына 15 күн қалғанда

Вопрос № 8. Бордақылаудағы жас төлдердi күтiп-бағудың қандай жүйесi ет өнiмдiлiгiнiң сапасы мен санына жақсы әсер етедi?

қалың төсенiште байламай күтiп-бағу

бокстарда байламай күтiп-бағу

тегiс едендерде байламай күтiп-бағу

байлап күтiп-бағу

аталған пунктер (A,B,C)

Вопрос № 9. Қазақстан Республикасының ет бағытындағы жоспарлы тұқымдарын атаңыз?

алатау, қазақтың ақ бас тұқымы

қырдың қызыл тұқымы, әулиекөл

симментал, алатау, қорғандық

қара-ала, әулиеата, қырдың қызыл, латвияның қоңыр тұқымы

әулиекол

Вопрос № 10. Iрi кең көлемдi селекция деген не?

жеке алынған шаруашылықтағы асылдандыру жұмысы

ең бағалы жақсартушы бұқаларды пайдаланып, жеке түрлi нәсiл тану табыстары бойынша құрастырған, аймақтардың, әр түрлi жерлердiң қарқындарында малдың көлемдерiн нәсiлдiк жақсартуға бағытталған асылдандыру ұмыстары

тауарлы шаруашылықтарда сүт өндiру

асылтұқымды шаруашылықтарда ет өндiру

асылтұқымды кәсiпорындардағы асылдандыру жұмыстары

Вопрос № 11. Тауарлық шаруашылықтар үшiн ет өнiмдiлiгiн жоғарлатудың резервi болып не саналады?

2 немесе 3 тұқымдық шағылыстыру кезiнде (өндiрiстiк) гетерозистiң тиiмдiлiгiн пайдалану

туыстық шағылыстыруды пайдалану

таза қанды мал өсiрудi пайдалану

қан құюды пайдалану

Гибридизация әдісін пайдалану

Вопрос № 12. Малдарға ең салу қалай өткiзiледi?

жорналға малдың жеке нөмiрi жазылады

малды нөмiрмен белгiлеу әдiсiмен (татуировка, тавро, бирка бекiту)

малдың денесiне сырмен нөмiр салу

әр малға жеке-жеке ат қою

малдардың құйрықтарының ұшын кесiп алу

Вопрос № 13. Нәсiлтану қөзқарасы бойынша малдарды қолдан ұрықтандырғанда тұқымдық бұқа ұрпақтың сүт өнiмдiлiгiн қанша пайызға анықтайды?

15 %-ға

30 %-ға

50 % -ға

80 %-ға

100 %-ға

Вопрос № 14. Сүттi үдемелi өндiру жағдайларында қандай тұқым рационалды пайдаланылады?

голштин

алатау

қырдың қызылы

симментал

джерсей

Вопрос № 15. Сүттi малдардың ерекше көрнектi дене бiтiмi қандай?

кеудесi кең, әукесi жақсы дамыған

аяқтары биiк

тұлғасы ұзын, дене бiтiмi мықты

тұлғасының ортаңғы бөлiмi жақсы дамыған, құрсақ жақ бөлiмi көлемдi, бездi желiнi жақсы дамыған, кеудесi терең

жамбасының биiк қойылуы, аяқтары кең орналасқан

Вопрос № 16. Малдардың еттiлiк өнiмдiлiгiнiң өсуi мен дамуын бағалаудың қандай әдiстерi бар?

экстерьерi бойынша

конституциясы бойынша

тiрiдей салмағы және дене өлшемдерi бойынша (дене бiтiмiнiң индекстерi)

түстерi бойынша

интерьерi бойынша

Вопрос № 17. Iрi қара мал шаруашылығында қандай мал өсiру әдiстерi бар?

тұқымаралық шағылыстыру

трансплантациялау

голштинизациялау

кросстау

таза қанды мал өсiру, шағылыстыру және гибридтеу

Вопрос № 18. Малдар туралы қандай мәлiмет сәйкестiк сертификатын берудi бекiтедi?

бұл құжат асылтұқымды малдардың шығу тегiн, өнiмдiлiгiн және басқа да сапаларын бекiтедi

жеке қарастырылатын малдардың физиологиялық жағдайын бекiтедi

малдардың ұдайы өндiрiстiк функциясын куәландырады

бұл құжатта малдың қандай тұқымға жататындығы жөнiндегi мәлiметтердi бекiтедi

белгiлi бiр өнiм алу үшiн малдарды пайдалану мерзiмi туралы мәлiметтердi бекiтедi

Вопрос № 19. Сүттi iрi қара мал шаруашылығында iрiктеудiң негiзгi көрсеткiштерi қандай?

тұқымдылығы және қандылығы бойынша

тiрi салмағы, сыртқы пiшiнi, дене бiтiмi, сүт және ет өнiмдiлiгi, сүт беру қасиеттерi

азықтандыру жылдамдығы бойынша

малдың тұқымдылығы бойынша

дене бiтiмiн өлшеу бойынша

Вопрос № 20. Ет бағытындағы малдардың өнiмдiлiк қасиеттерiн бағалаудың маңызды экономикалық көрсеткiштерiн ата:

өсу жылдамдығы, тiрiдей салмағы

азықтың өнiммен қайтарымдылығы, үдемелi технология жағдайында бордақылауға бейiмдiлiгi

ұша салмағы мен оның морфологиялық және химиялық құрамы

сиырлардың сүттiлiгi мен ұдайы өндiрiске қабiлеттiлiгi

жоғарыда аталғандардың барлығы

Вопрос № 21. Бордақылаудағы пiштiрiлмеген өгiзшелердiң тәулiктiк өсiмi қандай болуы керек (450 кг-ға жету үшiн, бордақылау ұзақтығы 150 күн)?

600-700 г

700-800 г

800-900 г

900-1000 г

1000 г-нан артық

Вопрос № 22. Лактациялық қисық сызықтың ұнамды типi қандай?

бұзаулағаннаң кейiн сүт сауымының жоғары болуы, бiрақ артынан тез төмендеуi

өнiмдiлiктiң үнемi төмен болуы

тұрақты және жоғары сүт өнiмдiлiгi

бұзаулағаннаң кейiн сүт сауымының төмен болуы, бiрақ артынан жоғарлауы

қашқаннан кейiн сүт сауымының жоғарлауы

Вопрос № 23. Малдардың кросы дегенiмiз не?

бiр аталық iз iшiндегi малдарды шағылыстыру кезiнде алынған малдар

гибридтеу жолымен алынған малдар

жақын туыстас малдарды шағылыстыру кезiнде алынған малдар

өнiмдiлiк деңгейлерi бiрдей бiр топқа жататын малдар

бiр аталық iз малдарын екiншi аталық iз малдарымен шағылыстыру кезiнде алынған малдар

Вопрос № 24. Сүт өндiрудiң тасқынды-цехтық жүйесiнiң және табынды ұдайы өндiрудiң ерекшелiктерi қандай?

байлаусыз ұстау

мөлшерге сәйкес азықтандыруды ұйымдастыру

мамандырылған цехтар, диспетчерлiк қызметтiң бар болуы, сиырлардың өнiмдiлiгiне және физиологиялық ерекшелiктерiне технологияның бейiмделуi

басқару жүйесi

үдемелi сауу, азықтандыру

Вопрос № 25. Еттi iрi қара мал шаруашылығында бұзаулар қандай әдiспен өсiрiледi?

қолмен сүтпен суару

емiзу әдiсi

топтық ауыстырылып емiзiлетiн

топ-ауыстырулық емiзiлетiн

құрастырылған әдiс

Вопрос № 26. Малдарды ұдайы өндiруде қызмет ететiн жеке және заңды тұлғалар немен шұғылданады?

малдардың ұдайы өндiрiстiк функциясын тiркеудi жүзеге асырады

малдардың өнiмдiлiгiн арттыру жұмыстарын жүргiзедi

малдардың ұдайы өндiруде қызмет етедi

малдарды белгiлерiнiң жиынтығы бойынша бағалау жұмысын жүзеге асырады

жас малдарды өсiруде жаңа технологиялар еңгiзумен шұғылданады

Вопрос № 27. Ұн ұсақтау зауытының әніміне жатпайды:

жармалық

манная жармасы

жоғары сорт ұны

бірінші сорт ұны

қарақұмық ұны

Вопрос № 28. Жетiлдiру тобын малдың неше жасында және тiрi салмағы қандай болғанда құрады (қазақтың ақ бас тұқымы үшiн)?

8 ай, тiрi салмағы 225-230 кг

6 ай, тiрi салмағы 180-190 кг

10 ай, тiрi салмағы 290-310 кг

12 ай, тiрi салмағы 315-320 кг

14 ай, тiрi салмағы 330-340 кг

Вопрос № 29. Iрi қара малдың асылтұқымдық және өнiмдiлiк сапаларын жақсартудың негiзгi әдiстерi қандай?

дене құрылысының индекстерiн есептеу

будандастыру

сұрыптау және жұптау

таза қанды мал өсiру

азықтандыру және күтiп-бағу

Вопрос № 30. Бұзаулайтын бөлiмшеге буаз сиырлар неше күн бұрын жiберiледi?

бұзаулауға дейiн 2 күн бұрын

бұзаулауға дейiн 3 күн бұрын

бұзаулауға дейiн 4 күн бұрын

бұзалауға дейiн 20 күн бұрын

бұзалауға дейiн 7-10 күн бұрын